Despre costurile de oportunitate

O cerință a societății de astăzi este adaptarea la nevoile multiple ale vieții: urmarea studiilor și a unei cariere, întemeierea unei familii, urmarea pasiunilor, petrecerea timpului de calitate. În acest context, mulți clienți de la cabinet iau loc pe canapea și îmi spun: aș vrea să învăț să fiu mai productiv, să pot să le fac pe toate. Și asta îi învăț: discutăm despre cum pot să își eficientizeze mai bine timpul, să prioritizeze sarcinile de pe lista de TO DO, să își asume aici și acum etapa de viață pe care o parcurg.

Clienții merg înapoi în realitatea lor, pun în practică ceea ce au învățat, se întorc la cabinet evaluând că se simt mai eficienți, însă nu și mai fericiți. Încercând să înțeleg acest lucru, mi-am dat seama că nu am pus întrebarea potrivită: am pornit de la “cum să fiu productiv?”, însă nu mă întrebasem până atunci “care sunt costurile în a fi productiv?”. Există o teorie numită costuri de oportunitate prin care se susține că pentru orice decidem să facem la un moment dat, această alegere va genera un cost într-un alt domeniu al vieții noastre.

Un exemplu clasic este atunci când cineva ne face cinste cu o masă în oraș. Cu toate că nu există un cost direct pentru noi, cel puțin nu din punct de vedere financiar, renunțăm pe de altă parte, la alte posibilități, lucruri pe care le-am putea face în acea oră. În același timp, o cerință a societății noastre este de a deveni oameni de succes, propunând astfel mai multe costuri de oportunitate. Dar aici este problema, societatea modernă multiplică oportunitățile pe care le avem, multiplicând astfel costurile de oportunitate, ajungând să ne simțim prinși într-o spirală a vinovăției pentru că acordăm mai mult timp unui domeniu, dar nu și celuilalt.

Vă invit să reflectăm la faptul că rolul listelor și a strategiilor de gestionare a timpului este de a oferi control și predictibilitate și nu de a le fetișiza. Dacă acum ați încerca să vă gândiți la cel mai recent moment de fericire, sunt convinsă că printre răspunsuri nu ar fi afirmații de genul: “fericirea a venit azi, intre orele 15-16 deoarece am avut grijă să o planific de săptămâna trecută”. Astfel, cu toate că avem perioade încărcate și s-ar putea să fie o realitate pe care să nu o putem schimba curând, merită să învățăm să ne lăsăm surprinși, în mod plăcut, de ceea ce reușim să facem. Un exercițiu pe care vi-l propun este să exersați recunoștința pentru ceea ce deja ați realizat.

Antrenându-vă mintea să își amintească de reușitele pe care deja le aveți și de efortul depus, veți reuși să găsiți resurse pentru a continua.

Pentru o viață cu sens și semnificație!